Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

Szívem, vigyázz magadra!

2016-11-28

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, a szív-és érrendszeri betegségek  főleg a férfiakat érintik, mégis sokkal több nő halálát okozzák. Éppen ezért a nőknek is oda kell figyelniük a szívük egészségére!

De mi okozza a bajt? A testünkben található különböző szövetekhez, például az izom-, ideg-, hám-, és kötőszövetekhez a tápanyagok és az éltető oxigén az az artériákon keresztül jut el. Ezek az erek egészséges állapotukban erősek és rugalmasak, belső felületük pedig rendkívül sima, így a vér gyorsan és akadálytalanul áramolhat bennük. De a nem megfelelő életmód hatására a verőerek belső felszínén lerakódások, (plakkok) alakulnak ki. A plakkok általában koleszterinből, más zsírokból, különböző salakanyagokból és kalciumból állnak, ezek megvastagodva szűkítik az ereket, így a különböző szövetekhez kevesebb vér képes eljutni. Ez a folyamat akár évtizedekig is eltarthat, így mire az első tünetek jelentkeznek, az erek  a sok lerakódástól olyan szűkké válnak, hogy egyes szöveteket már nem képesekelegendő vérrel és ez által oxigénnel ellátni.

Inkább előzzük meg! A problémát tovább súlyosbítja, hogy a plakkok és vérlemezkék vérrögöket képezhetnek, melyek tovább szűkítik az erek átmérőjét, sőt, a vékonyabb artériákban elzáródásokat okozhatnak. Amennyiben az elzáródások létfontosságú szerveket érintenek, oxigénellátás nélkül ezen szervek visszafordíthatatlan károsodást szenvedhetnek.. (szívinfarktus, iszkémiás stroke, perifériás elzáródásos verőérbetegség) Szélsőséges esetben akár halált is okozhatnak.

A szív-, és érrendszeri betegségek jó eséllyel megelőzhetőek életmódváltással, egészséges táplálkozással, rendszeres sporttal és dohányzásról  való leszokással. Emellett természetesen részt kell venni a szűrővizsgálatokon is.

Skót kutatók szerint, majszoljunk étcsokoládét! Noha ez bizonyára  ellentmond minden eddig elhangzott táplákozási tanácsnak, űgy tűnik a csokoládé voltaképpen hasznos. Sok létfontosságú, hasznos összetevő van benne, például telítetlen zsírsavak, rostok, antioxidánsok és magnézium. Emellett vérnyomáscsökkentő hatása van.

-LaM-