Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

Okostelefon-rabok vagy szabadok?

2016-06-23

Többet nézel a mobilod képenyőjére, mint a párod szemébe? Akkor ideje elgondolkodnod, mert a kütyü-függőség tönkre teheti a  szerelmi életedet. Az okostelefonok szép lassan, alattomosan szippantják be az embert.

Először persze annyira jónak tűnik, hogy szinte percnyi pontossággal követni tudod az e-mail-eket, azonnal látod a mozgást a Facebook oldaladon, bármi történik a világban valamelyik hírcsatorna máris felteszi a hírt és pittyen a telefon. Követheted a gyereket a Viberen, (már persze ha nem volt elég szemfüles és nem tiltott le arról a szolgáltatásról) mikor merre jár. Annak ellenére, hogy az okostelefonok bizonyítottan nincsenek jó hatással se a kapcsolatainkra, se a lelkünkre, nehéz kimászni a bűvkörükből.

Állandóan szelfizel, jelentéktelen kérdésekkel bombázod az ismerőseidet, várva, hogy visszaírjanak. Gyakorlatilag megszűnik  a külvilág körülötted. Mi ez, ha nem függőség? A kütyü-függőség akadályozza a szerelmi életet! Ezen persze nem vagyunk annyira meglepve, hiszen a számítógép és az okostelefon az első számú kapcsolat gyilkos. Sarah Coyne pszichológus (Brigham Young Egyetem) kutatást végzett, amelynek elkészítéséhez párkapcsolatban élő nőket kérdezett meg a televízió, okostelefon, számítógép és a táblagép használati szokásaikról. A kérdőív többek között  olyanokra kérdezett rá:hogyan és mire használja párjuk az elektronikus eszközöket, volt-e konfliktusuk az eszközök használata miatt, mennyire elégedett a használatukkal? Az eredmények alapján, a számítógép az első számú akadályozó tényezője a romantikus kapcsolatnak, melyet szorosan az telefon követ. A résztvevők azt a szituációt tartották a legzavaróbbnak, amikor partnerük felveszi a telefont szerelmi légyott közben. Mindemellett a nők többsége arra is panaszkodott, a hétköznapi romantikát az okostelefon öli meg jobban, legyen szó akár telefonálásról, vagy akár a Facebook böngészéséről. A bekövetkező konfliktusok rosszabb kapcsolatokhoz vezetnek, ami viszont az elégedettség alacsonyabb szintjéhez. Vagyis ha a pár mindkét vagy csak az egyik tagja is túlságosan rabja az elektronikai eszközöknek, az a kapcsolat megromlásához vezethet.

Kutatások szerint (angol, francia, német, orosz) a számítógépektől, az okostelefonoktól és a keresőrendszerektől való túlzott függés gyengítik a memóriánkat .

Az okostelefonok rabjait "digitális amnézia " fenyegeti? Kütyü vagy nem kütyü?

Ez itt nem kérdés... Azért ne feledkezzünk meg pl. az okostelefon vagy a tablet előnyeiről sem!  Nekem sem hiányoznak a hűtőszekrényre felaggatott színes papírfecnik az emlékeztetőkkel, meg az is jó, hogy nem kell 3-4 napot várni egy levél kézbesítésére, a postaköltségről már nem is beszélve. Hogy tudok az ismerőseimmel és a szeretteimmel a világ túlsó feléről is "élőben" beszélgetni, sorbanállás nélkül vásárolok, idődőjárást nézek, időpontot foglalok...stb.

Mint annyi minden másban is, én itt is a "józan középútra" szavazok.

-LaM-