Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

Nem vicc: az ágyban mobilozás is hizlalhat!

2016-08-18

Veled is biztos előfordul, hogy elalvás előtt az ágyban, még megnézed a telefonodon a leveleket, pár percig még mobilozol. A kijelző fénye azonban megzavarhatja az anyagcserédet, azaz ha közvetlenül elalvás előtt egy LED kijelző fényével bombázod az agyad, illetve a szemed, belenyúlsz a test alapvető folyamataiba és akár súlygyarapodást is előidézhetsz. Ezért hagyd abba az ágyban való mobilozást!

A sötét szobában az arcba világító kijelző rossz hatással van a szervezetre. A lényeg az, hogy az emberi test, illetve az abban termelődő hormonok gondoskodnak arról, hogy nappal produktívak, aktívak legyünk, éjjel pedig mély, pihentető álomra legyünk képesek. Amint ágyba kerülünk, a szervezet meg is kezdi a melatonin előállítását, azt a hormont, ami az elalvást segíti és a REM ciklus hosszát szabályozza. A meletonint a sötétség hormonjának is nevezik, a tobozmirigy választja ki, a folyamatot pedig a hipotalamusz vezérli a fény és a sötétség ciklusainak változása alapján. Azaz ha közvetlenül elalvás előtt egy LED kijelző fényével bombázod az agyad, illetve a szemed, a melatonin szint nem úgy alakul, ahogy kellene, ezzel pedig belenyúlsz a test alapvető folyamataiba és akár súlygyarapodást is előidézhetsz. Alvás közben a melatonin szint megnő, egy másik hormon, az inzulin szintje pedig alacsonyan marad. Ez az anyag gondoskodik az alvás alatt arról, hogy a étellel bevitt szénhidrátot glükózra bontja, amivel szabályozza a vércukor szintet. De ha jön egy "kis képernyő", ami miatt a folyamatok felborulnak, az inzulin nem azt teszi, amit kéne neki, az anyagcsere át van verve, ami rendkívül rossz hatással van a szervezetre.

Vagyis felejtsd el a mobilt, tabletet, netebookot az ágyban, inkább olvass egy jó unalmas könyvet, amitől garantáltan 3 perc alatt elalszol!

-LaM-