Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

Kínzó köhögés

2016-12-02

A hideg idő beköszöntével egyre több a megfázás, amit általában vírusok váltanak ki. Begyulladnak a légutak, a szervezet pedig küzd a betolakodók ellen. A köhögés ekkor válik létfontosságúvá, ami nem más, mint a szervezet védekező reflexe.

Köhögéskor, a tüdőből a légzőizmok erőteljes összehúzódása során, nagy sebességgel nagy mennyiségű levegő áramlik ki. Köhögés és köhögés között  azonban óriási különbség van. Van, amikor csak kínoz a köhögés, mert nincs mit felköhögni. Mindig azt kell mérlegelni, hogy hurutos vagy száraz köhögésről van-e szó. A száraz köhögés többnyire torokgyulladáshoz, felső légúti fertőzéshez vagy a tüdőgyulladás kezdeti stádiumához  kapcsolódő tünet. Ilyenkor nem oldódik a váladék, a köhögés, kínzó, éjszakánként kellemetlen  szinte "ugatás" szerű. Ilyenkor célszerű köhögéscsilapítót bevenni.

Hurutos köhögés esetén megjelenik a szörcsögés, a köpet is. A torokgyulladást  és melléküreg gyulladást követően szokott jelentkezni, légzési nehézségeket okoz és a köhögéssel mindig jön a váladék is. A légutakat borító nyák feladata, hogy csapdába ejtse a kórokozókat, nehogy azok a tüdőbe jussanak. a megtisztulási folyamatot támogatni kell, a hurutos köhögést segíteni felszakítani. Nyákoldó köptető szedése javasolt ilyenkor, ezek  megkönnyítik és meggyorsítják a köpet kiürítését a hörgőkből és a légcsőből.

Ha a hurutos köhögés már 5 napja elhúzódik, vagy megváltozik a jellege, esetleg vért köhögünk, irány az orvos!

-LaM-