Masszőrkereső

-

masszázshirdetés

A nyaralás higiéniájáról

2017-06-28

Napjainkban, repülővel a világ legtávolabbi pontjára is 36 óra alatt eljuthatunk. A legtöbb fertőző betegség lappangási ideje ennél jóval több. Így aztán a vírusok, kórokozók, baktériumok szabadon beutazhatják a világot velünk, anélkül, hogy tudnánk róluk, mert még nem okoznak panaszokat.

 

A nyaralásunk, utazásunk során is fontos, hogy betartsuk az alapvető higiéniai szabályokat, mert sok fertőzést és betegséget megelőzhetünk vele.

Csapvíz: Külföldön, ahol nem iható a vezetékes víz, kizárólag palackozott vizet igyunk, sőt még fogmosáshoz is csak azt használjuk! Ne kérjünk az italunkba jégkockát sem, mert azt is csapvízből készítik. A gyümölcsöt és a zöldséget mindig alaposan mossuk meg folyóvízben, majd alaposan öblítsük le fertőtlenítő hatású oldattal. (neomagnolos vagy hipermangános víz) Végül feltétlenül hámozzuk is meg!

Kézmosás: Nagyon fontos a gyakori fertőtlenítő kézmosás. Ha útközben erre éppen nincsen mód, akkor használjunk kézfertőtlenítő gélt, vagy eldobhetó fertőtlenítő törlőkendőt.

Sérüléseknél: Kisebb sérülések gyors ellátásához legyen nálunk sebfertőtlenítő szer és sebtapasz.

Óvakodjunk az állatok simogatásától, még a háziállatok is sok betegséget terjeszthetnek!

Védőoltások: Fontos, hogy beoltassuk magunkat az ajánlott  oltásokkal.   De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a védettség kialakulásához 4-6 hét szükséges. Ne induljunk el még egy "last-minute" út kedvéért sem, kockáztatva, hogy megbetegedhetünk.Sok betegséget mi csak hírből ismerünk szerencsére, ilyen a szúnyogok által terjesztett sárgaláz és malária is.

A trópusokon védekezhetünk a legyek által terjesztett parazitáktól a testet teljesen fedő könnyű öltözékkel és a mezítláb járás mellőzésével. Nem javasolt a folyókban és tavakban úszkálni az ott élő paraziták miatt.

Utazni jó! Ha elég időt szánunk az előkészületekre, felkészülünk nem várt eseményekre, biztosan kellemesen nyaralunk majd. Sok hasznos tanácsot, tippet találhatunk az útleírásokban is.

-LaM-